De muilkorf is de vrijheid.

Plastieken muilkorven

Bij een hond die uitvalt is het baasje gespannen. Hij verwacht problemen. De hond neemt de stress van zijn baasje over. Zo valt hij nog sneller uit naar andere honden. Door de korf is het baasje ontspannen. Hij kan dit bevorderen door bewust diep in- en uit te ademen. De hond neemt de rust over. De stafford (links) en de Duitse herder (rechts) op de groepsfoto hebben een verleden van zware mishandeling.

Therapie hielp niet. Met hun korf wandelen zij los mee in de groep. Zo kunnen zij sociaal worden. De korf op de witte stafford hierboven links is de zwarte plastieken korf met het zelf gemaakte lintje over het voorhoofd.

De korf op de Duitse herder hierboven rechts is een Baskerville.

Video op de losloopweide: therapie met muilkorf.

Muilkorf voor grote honden

Herplaatste Stafford Bill

Kijkt U eens naar Uw hond als hij geen muilkorf draagt. De muil staat wijd open. Alleen zo kan hij genoeg lucht binnenkrijgen om af te koelen. Deze stand van de mond is enkel mogelijk met de metalen korf.

Mijn Duitse herder Sam

Mijn Duitse herder Sam was een mishandelde asielhond. Hij droeg de korf: ‘wire muzzle german shepherd nr 1001’ . Hij was soms agressief. Therapie hielp niet. Met de korf wandelde hij los in groep en speelde met andere honden. 

Metalen korf

Deze metalen korf uit de catalogus van Gappay is voor de hond de meest comfortabele, hoe raar het ook lijkt. Die korf wordt ook bij werkhonden en hondenbrigade gebruikt. Na een minuut voelt de hond zijn korf niet meer.

U vindt ze bij Gilbert Coudron, Gappay Equipment, Ijsbergstraat 122, 3271 Zichem, +32-477-362086 / +32-472-528604 / +32-13-775583
webshop@gappayequipment.be of cg0987@gmail.com. De website is https://www.gappayequipment.be/nl/.

Mijn Duitse herder reuen gebruiken de maat nr 1001. Dit is groot genoeg, ook al is het een maat voor teven. s

Ook voor andere rassen kan Gilbert u helpen.

Internet

Op internet vind je een korf met een band over het hoofd. Kies een korf die onderaan diep uitloopt. Op de foto (links) is enkel de grootste korf geschikt. De andere modellen geven niet genoeg ruimte om te kunnen ademen.

Lint of ring aan de halsband

Het is best de muilkorf met een lint of metalen ring vast te maken aan de halsband. Of je steekt de korfband door de ring van de halsband. Zo kan de hond de korf niet aftrekken. En de korf kan nergens achter blijven hangen en verloren gaan.

Wennen

Wennen aan de muilkorf gebeurt al spelend. De korf moet door de hond ervaren worden als een beloning. Men geeft door de korf heen een reepje cervela, worst, Whiskas, leverpaté, gebakken rundslever… De hond moet zijn neus zelf in de korf steken om het snoepje te bereiken.

Dan zet men de korf eventjes op, men speelt even, zet de korf weer af. Nadien zet men de korf op, juist voor het naar buiten gaan. Men begint onmiddellijk te lopen met de hond aangelijnd.

De hond zal de eerste 100 m met de poten over de korf wrijven. Men moet hem afleiden. Men mag niet toegeven maar de kop omhoog trekken met de leiband. Men moet snel en vrolijk lopen naar een plaats waar hij andere honden zal zien en mag loslopen als beloning.

Sommige baasjes zeggen: ja maar, nu kan hij zich niet verdedigen…

Het type hond dat een muilkorf nodig heeft, heeft altijd een erg dominante lichaamstaal. Daardoor wordt hij praktisch nooit aangevallen.

Mijn Duitse herder Sam werd ooit wel eens aangevallen. Het was een dobermann. Sam wierp de dobermann op de rug en pinde hem met zijn korf tegen de grond. De baasjes zelf zijn altijd in de buurt en kunnen ook ingrijpen.

Plastic muilkorf voor kleinere honden

In afwachting kan je een BASKERVILLE kopen. Het geeft iets te weinig ruimte om de mond te openen. Baskervilles vind je in vele winkels, o.a. in De Pauw, Tom en Co, Horta.

Twee bevestigingslinten

Er is ook de plastieken zwarte korf. De honden dragen die minder graag.Er moet een bandje aan genaaid worden die van de neus over het voorhoofd loopt en achter het hoofd aan de band vastgemaakt wordt. Zo kan de hond de korf niet aftrekken. Omdat de hond boven op het midden van de schedel een verhoging heeft in het been, de jachtknobbel, verschuift het bandje steeds naar opzij. Ik heb er dus 2 bandjes aan genaaid die in V-vorm aan weerszijden van de knobbel lopen. De bandjes worden gemaakt uit lint of een smal nylon leibandje voor kleine hondjes. Rechts zie je de plastieken muilkorven : één zonder bandjes en één met de 2 bandjes.

Baskerville Ultra: muilkorf in rubber

Er is een lintje over het voorhoofd. De korf biedt veel comfort. Er is ruimte om snoepjes te geven als beloning voor goed gedrag. Je vindt hem in de winkels van Horta. Maar hij is onder de kin niet diep genoeg. Opgelet : de korf is niet geschikt voor staffords : een stafford bij mij in therapie kon er nog een hond mee grijpen. De ‘oudere’ beige plastieken Baskerville is beter. Hij is onderaan dieper. De hond heeft meer ruimte om de mond te openen. Hij kan dus beter ademen.

De zwarte nylon snuitband is een hel!

Puur dierenmishandeling zijn de zwarte nylon snoetbanden die de muil dichthouden. Ze houden de mond in een half gesloten stand die tegennatuurlijk is. De hond krijgt niet genoeg lucht en heeft het constant benauwd.