Verse voeding

Het dieet is opgesteld door mijn leermeester homeopathische dierenarts.

Dr. Eric Vanden Eynde woont in Tervuren tel 02 7677656.

         

 

“Een voeding moet nog steeds de natuurwetten volgen: (1) vers zijn, (2) variërend volgens de plaats waar men leeft en volgens het seizoen, (3) goed en evenwichtig samengesteld, (4) levend, dus niet gesteriliseerd noch door procedures als de microgolf of industriële UHT tot denaturatie herleid, (5) buiten de maaltijd kan de hond nog in het bos of park rauwe kost, insekten, spinnen, weekdieren en vitaminerijke uitwerpselen van graseters en knaagdieren vinden om de tekortkomingen te compenseren !”

De volwassen hond mag maar 1 keer per dag eten

De maag heeft 24 uur nodig om zich totaal te ledigen. De pH moet volledig kunnen veranderen. In de natuur komt de maaltijd na de jacht. Bij de hond is dit dus na de wandeling. De ochtendontspanning telt dubbel. Een half uur wandeling ’s morgens heeft evenveel effect als één uur ’s avonds. Het eten kan vanaf de middag.

De maaltijd moet warm zijn

De vertering begint door te ruiken met de neus. Dit brengt de pancreas op gang. De pancreas produceert de verteringsenzymen. De geur komt vrij door warmte. Voedsel mag niet opgewarmd worden in de microgolfoven : de elektromagnetische straling verandert de eigenschappen van de moleculen en maakt het voedsel steriel en schadelijk.

Pup

Een jong dier heeft 3 maaltijden nodig. Voor het jong roofdier (hond, kat) tot 4 maanden wordt 1/3de van één maaltijd vervangen door: platte kaas, het geel van een ei, yoghurt, karnemelk.

Hoeveelheden voeding 

 • de hond heeft nodig: ongeveer 40 g  voeding per kg lichaamsgewicht per dag
 • individuele aanpassing is nodig indien de hond honger lijkt te hebben of eten laat staan. Dit gebeurt het best door de hoeveelheid voeding met 10% te vermeerderen of te verminderen.

Overgang

Wanneer men een dier laat overschakelen van droogvoer naar vers voer kan het diarree veroorzaken. Het moet geleidelijk gebeuren met dagelijks toevoeging van steeds grotere porties van het nieuwe voer. De darmen moeten de tijd krijgen om te wennen.         

 

Samenstelling van de maaltijd

1/6 rauw vlees of 1/5 rauwe vis

 • schaap, paard, kip/kalkoen, konijn, vis, rundshart…
 • je mag nooit varkensvlees geven wegens risico op ziekte van Aujeszky 

3/6 geblancheerde soepgroenten (geen microgolfoven gebruiken)

 • gemengde gesneden diepvriessoepgroenten. Ik laat de groenten ontdooien en maal ze even. De groenten worden maar even opgekookt (geblancheerd), dan wordt het vuur afgezet.  Het opkoken dient om de cellulosewand van de plant te breken, anders kan een roofdier (hond, kat) het niet verteren 
 • gezonde tafelresten 
 • venkel zuivert het systeem
 • kruiden zoals: look, tijm, peterselie, peper, Provençaalse kruiden  
 • weinig of geen kool

2/6 gekookte cerealen (koolhydraten) en fruit :   

Rundsbeenderen

Als er een beetje merg in zit, haal ik het eruit. Het kan diarree veroorzaken. Bewaar de knoken in de diepvries. Maar wikkel elke knook afzonderlijk in een plastiek zakje. Het moeten ‘niet-dragende’ beenderstukken zijn zoals ribben, gewrichten en wervels. Ribben zijn lekker voor kleine hondjes. Hiernaast ziet u de foto van een lamskarkas. De beenderen moeten rauw gegeven worden. Als ze gekookt worden, kunnen zij splinteren. Van de dragende beenderen zoals de poten (die het lichaam “dragen”) mag men nooit het middenstuk gebruiken (mergpijp) maar de uiteinden (gewrichten). Mergpijpen zijn te hard. De hond houdt er minder van.

   

Kalfsknoken

Bij Makro Deurne kan je kalfsgewrichten kopen per doos van 4 stuks (zie foto links hierboven). In Carrefour kan je ze ook bestellen. Sommige kleine stukjes verteren niet in de maag van de hond. ’s Anderendaags braakt hij die stukjes uit. Wees niet bezorgd. Dit is de natuurlijke gang van zaken.

Vezels

Als de hond hout eet, papier, een doek, gras, uw deurmat… heeft hij vezels nodig in zijn dieet. Vezels komen voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, rauwkost, noten en granen.

Wat zijn de voordelen van vezels?

Geneeskundigen en voedingsexperts gaan er van uit dat ongeveer 30% van alle kankers in het westen gerelateerd kunnen worden aan slechte voedingsgewoonten die te weinig vezels bevatten.

Waar zitten vezels ?

Volgranen producten, fruit, groenten, gedroogd fruit en noten, soep.

Afwisselend iedere dag 1 koffielepel:

 • olijfolie koud geperst, tarwekiemolie koud geperst, colza, levertraan, biergist, zeewier, honing
 • rauw en gehakt : peterselie, teentje look, verse kruidenplantjes

Hoe doe je het ?

De porties die ik aangeef zijn berekend voor mijn Duitse herder, voor een kleine hond moet u het aanpassen. Ik snij het vlees in repen met het scherp slagersmes. Ik maal het in een vleesmolen Braun, te vinden in iedere elektrozaak. De diameter van de molentrechter is 5 cm dus de vleesrepen mogen niet breder zijn. Ik doe in plastieken lunchzakjes telkens een dagportie van 300 g gemalen vlees. Ik stapel de zakjes op in de diepvries. Elke avond haal ik een zakje uit en ’s morgens is het ontdooid. Ik blancheer de soepgroenten in grote ketels en voeg er op het einde bij: de gemalen look, peterselie en kruiden zoals tijm, peper, Provençaalse kruiden e.d. Ik maal de soep en giet telkens een dagportie in plastieken potjes die afgesloten in de diepvries bewaard worden. 

Ik maak een pot met 3/4 kg volle rijst en voeg er op het einde 1/4 kg volkoren spirelli of macaroni bij. De hond vindt deegwaren prettiger om eten dan rijst: het glijdt goed en kleeft minder aan de tanden. Maar pasta alleen kan te laxerend werken met diarree tot gevolg. Kip heeft ook dat effect. Het is dus best geen spaghetti met kip alleen maken maar altijd rijst bij te voegen. Gebroken rijst is een ideaal middel tegen diarree. Dit vind je in Makro en Colruyt in zakken van 5 kg. Buiten de maaltijd kan als tussendoortje gegeten worden: fruit, groenten, cerealen, stoelgang van paarden en konijnen, dus van vegetariërs, niet van roofdieren (dit is een gefermenteerde biologisch verrijkte herstelvoeding), gras, planten, aarde, kruiden die het dier zelf vindt in het natuurgebied, avocado’s, olijven, wortels, appels, tamme kastanje, amandelen, verse of gedroogde vijgen, rozijnen…

Water drinken uit plassen is gezond omwille van de mineralen. Honden houden ook meer van regenwater dan van kraantjeswater.

Nieuwe smaak leren kennen

In de natuur leren de ouders aan de pups alle smaken kennen voor hun verdere leven. Zij braken wat voedsel uit en de pups eten het op. Als de hond iets nooit gegeten heeft moet je hem de nieuwe smaak leren kennen, zoniet zal hij het niet durven eten. Men maakt het voedsel lauw en brengt een beetje in de mond. Men houdt de mond zachtjes dicht, men kan het op de lippen smeren of het eten opwarmen in wat water of bain-marie zodat de geur vrijkomt. 

Speltgraan is het gezondste graan om de volgende redenen :  

 • de genetische manipulatietechnieken hebben geen rendement bij de teelt en worden dus niet toegepast
 • het graan groeit alleen op arme bodem en zolang deze niet door vreemde stoffen is behandeld
 • het is rijk aan silicium
 • de vertering is zeer traag, de insulinepiek is niet nodig zoals bij andere graansoorten

Snoepjes

Nooit industriële hondensnoepjes geven, maar wel nick-nacks, kinderbeschuit, kaas, vlees.